Go to Top

Court buildings – tradition and experiment

Public buildings

Lidcombe Coroners Court and Morgue

An experiment study of how ambiguity can change entrenched perceptions of an institution.
Understood as uncertainty of intention, ambiguity is exploited by allowing users to look where they are not normally allowed to look. Architecture,  through interpretation of the window, mediates ambiguous visual penetrations into the institution by controlling the level of exposure. These openings control social interaction between users within court. Traditionally secretive areas of the institution are starting to open in a way that makes visitor wonder if they are actually allowed to look there.
Such scenarios challenge conventions of spatial secrecy within the modern legal institution.
Project developed together with Georgia Jamieson and Benjamin Rahme.

 

Coroner's court - changing people's perception of institution

Coroner’s court – changing people’s perception of institution

 

The experiment started with research of traditional court. Specifically, we studied Palace of Justice in Paris.

St Chapele, Palais de Justice, the Conciergerie

St Chapele, Palais de Justice, the Conciergerie